reklama

Trumpova administrativa na základě kompromisní dohody, která jí zajistí financování provozu do konce září, nedostává od Kongresu žádné peníze na stavbu zdi, v rozpočtu však má vyhrazeno 341 milionů dolarů (8,4 miliardy korun) na nahrazení zhruba 64 kilometrů staré hraniční bariéry novým oplocením.

Trump během kampaně své příznivce opakovaně ujišťoval, že na hranicích nepostaví obyčejný plot, ale skutečnou zeď z armovaného betonu. V předvolebních projevech rovněž opakovaně kritizoval úseky stávajícího plotu, jejichž stavbu označil za mrhání času, neboť je lze snadno překonat.

Spicer nyní ve vyhrocené středeční debatě s novináři prohlásil, že konstrukce, skrze kterou je možné vidět a kterou administrativa dosud nazývala plotem, je nově ve skutečnosti zdí, poznamenal list Daily Mail.

Mluvčí žurnalistům sdělil, že na základě přidělených financí ministerstvo vnitřní bezpečnosti nahradí část stávajícího plotu šestimetrovou "kůlovou zdí".

Na dotaz novináře, co je zeď a co plot, Spicer ukázal snímek bariérové konstrukce z kovových kůlů. "Toto se nazývá kůlová zeď," prohlásil. "To, co se snažím říci, je, že prezident řekl, že postaví zeď, a to dělá. Používá ty nejlepší postupy," dodal.