Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU nabídla další bezvízový styk. Kdo je na řadě tentokrát?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Evropská komise dnes také navrhla zrušení vízové povinnost pro občany z Kosova cestujícími do zemí unie. Stejně jako v případě Turecka i Kosovo dle Bruselu udělalo pokrok při plnění potřebných kritérií.

Až 90denní turistický pobyt má být ale umožněn jen Kosovanům s biometrickými pasy. "Kosovo učinilo velký pokrok," řekl komisař pro migraci Dimitris Avramopulos. Komisař doufá, že vlády jednotlivých členských států a Evropský parlament tento návrh brzy schválí.

Unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová se ve čtvrtek setká s kosovskými vůdci a vystoupí s projevem v tamním zákonodárném sboru, uvedla Evropská komise ve svém prohlášení.

Kosovo vyhlásilo v roce 2008 nezávislost na Srbsku, které nejmladší stát Evropy s přibližně 1,8 milionu obyvatel neuznává.

Zahraničněpolitická orientace Kosova je určována jeho choulostivou mezinárodněpolitickou situací, která je různými státy světa a různými mezinárodními organizacemi interpretována odlišně. Vzhledem k tomu, že Kosovo prozatím neuznává řada členů OSN, je klíčovou úlohou kosovské zahraniční politiky získat další uznání ve světě. Čtyři z pěti členských zemí EU, které rovněž neuznávají Kosovo jsou zároveň i členy NATO (Řecko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko + Kypr), a tak hlavní snaha Kosova ve vztahu k EU je mj. zajistit si uznání ze strany těchto zemí, připomíná mzv.cz.

Klíčovým zahraničním partnerem a do jisté míry protektorem Kosova jsou Spojené státy americké. Ve vývoji mezinárodní pozice Kosova hraje klíčovou roli tzv. Kvinta, což jsou země Kontaktní skupiny s výjimkou Ruska, čili USA, Velká Británie, Francie, Německo a Itálie. Vzhledem k nejednotnosti EU, NATO a OSN v otázce statusu Kosova hrají tyto státy roli větší než kdekoliv jinde.

Témata:  Kosovo víza EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.