reklama

Uprchlíci byli na dvou gumových člunech a pěti malých dřevěných plavidlech. Na palubu jednoho záchranného plavidla bylo vyzdviženo také tělo mladého Gambijce, jehož podle svědků převáděči zastřelili. Důvodem byl údajně spor o baseballovou čepici, informují zahraniční agentury.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) oznámila, že v pátek ráno její loď dorazí do sicilského přístavu Catania s těly šesti uprchlíků, které lidé z MSF našli ve Středozemním moři tento týden.

Jak uvedla agentura Reuters, od Velikonoc panovalo u Libye špatné počasí a lodě s uprchlíky od jejích břehů nevyplouvaly. Loni do Itálie dorazilo zhruba 181.000 běženců a od začátku letošního roku asi 37.000, poznamenala agentura AFP.

Nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům na moři, někteří v Itálii kritizují a viní je ze spolupráce s převáděči. Nevládní organizace ale obvinění popírají. V Itálii se činnost těchto skupin vyšetřuje. Dnes se jich zastal premiér Paolo Gentiloni, když děkoval záchranářům za to, že pomáhají lidem u libyjských břehů.