Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda na východě Evropy sílí, USA do Polska přesunuly taktické velení

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Varšava - Spojené státy přesunuly z Německa do Polska taktické velení na úrovni divize, zdůvodňují to snahou posílit jednotky ve východní Evropě a napětím spojeným s aktivitami ruské armády.

Spojené státy letos do Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Německa, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Bulharska vyslaly na žádost těchto zemí již 6000 vojáků.

Nyní USA v prohlášení oznámily, že taktické velení americké armády na úrovni divize bylo 29. dubna přesunuto do Poznaně s cílem podpořit a posílit spojence v Evropě. USA zároveň do Polska vyslaly i 100 vojáků. Velení americké operace Atlantic Resolve zároveň uvedlo, že současný přesun zlepší obranu regionu.

Operace Atlantic Resolve byla zahájena v roce 2014 s cílem posílit přítomnost pozemních, leteckých a námořních sil ve východní Evropě, zejména v souvislosti s ruskou anexí Krymu a válkou na východě Ukrajiny.

Témata:  USA U.S. ARMY Polsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy