Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historik má jasno: Babiš je génius, levice krade

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Podle historika a politologa šlechtického původu Jana Berwida-Buquoye je v české politice Andrej Babiš géniem mezi průměrnými. Sobotku považuje za socialistu a levičáka, kterému jsou trnem v oku úspěšní lidé. Kalousek byl dobrým ministrem financí, ale Babiš je ještě lepším, píše na blogu serveru iDnes.cz a Aktuálně.cz Buquoy.

Historik a politolog charakterizuje současnost tím, že „levicová sebranka a závistivci dělají, co mohou, aby úspěšným pokud možno, co nejvíce ztěžovali život,“. Mezi levicovou sebranku v naší zemi řadí také ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku. Když je taková sebranka u moci, snaží se prý zbavit těch lepších. „Genius (Babiš) mezi průměrnými (Sobotka, Kalousek, Fiala atd.) nemůže uspět,“ píše Buquoy.

Vládní krizi Buquoy charakterizuje jednoduchou rovnicí. Premiér Sobotka je neúspěšný a selhal, ale vinen musí být úspěšný miliardář Babiš. Historik zmiňuje, že socialisté odjakživa uplatňují stejný postup. Následně parafrázuje výrok konzervativní političky Margaret Thatcherové. „Problém socialistů je rovněž ten, že vůbec nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by socialisté. Kdo ví, umí. Kdo neví, čumí!“ píše. Sobotkovi prý nezbylo nic jiného, než jen „čumět“, a proto podal demisi vlády.

Miliardáři v politice jsou podle politologa normálním jevem, někteří američtí prezidenti jimi byli a ze Spojených států se stala „bezkonkurenční velmoc“. „Americký volič jim dal svůj hlas, protože se obával, aby se k moci nedostali „chudí příživníci“, neparazitovali na jejich daních, nebo dokonce nezačali krást, což je v evropských demokraciích takřka denním chlebem,“ prezentuje svůj rázný pohled na blogu.

Buquoy se „nemaže“ ani s českou pravicí. Dle něho je předseda ODS Petr Fiala „polem neoraným“, Miroslav Kalousek z TOP 09 byl prý sice dobrým ministrem, ale lepším je Babiš. „Současný předseda TOP 09 byl svým způsobem „finančním účetním“, kdežto předseda ANO je velkopodnikatel a hospodářství je jeho velkodoménou,“ myslí si. Levicové politiky vnímá historik jako ty, kteří kradou ve velkém, „nic neumí a podřizují odcizené bohatství státní v byrokracii,“ píše s tím, že jejich vláda povede ke krachu společnosti. Pravicoví politikové prý taktéž kradou, ale jiným způsobem, „tunelováním“. „Andrej Babiš je zárukou toho, že se neuskuteční ani jeden z těchto modelů, neboť multimiliardář nepotřebuje „znárodnění“ ani „tunelování“,“ dodává ve prospěch Andreje Babiše.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy