Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko Evropu neohrožuje, za vše může USA, míní diplomat

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Brusel – Ruský velvyslanec při Evropské unii tvrdí, že se Kreml rozhodně nepokouší destabilizovat blok tak, jak se říká. Diplomat Vladimir Čižov také tvrdí, že hodnoty Západu nutně nemusí být ty nejlepší. Jeho slova cituje server Politico.

Vladimir Čižov, ruský velvyslanec při EU, odmítl, že by se snad Moskva snažila destabilizovat Evropskou unii. Přiznal však, že očekává v příštích desetiletích soutěž „hodnot“ mezi Ruskem a Západem. Ve středu na tiskové konferenci diplomat z napjatých vztahů mezi EU a Ruskem obvinil Spojené státy a vyzval Brusel „aby byl více nezávislý ve svém rozhodování.“

Zajímalo by ho prý také, proč diplomaté v Bruselu věří, že se Rusko snaží podkopat Západ a proč obviňují Kreml z vměšování se do evropských voleb. Tato tvrzení jsou podle Čižova návratem do dob studené války.

„Mám pocit, že tato protiruská rétorika, která hraničí s hysterií, byla původně spojena s domácími politickými problémy ve Spojených státech s ohledem na loňské prezidentské volby. Stala se ale nakažlivou věcí, která přešla přes Atlantik a šíří se po celé Evropě,“ řekl.

„Řeknu vám se vší upřímností. Rusko nemá v úmyslu destabilizovat Evropskou unii. Chceme vidět Evropskou unii jako významného aktéra na globální scéně, a to jak z hlediska ekonomiky tak i politického hlediska.“

Jeho briefing v Bruselu přišel den poté, co se německá kancléřka Angela Merkelové setkala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v černomořském letovisku Soči. Merkelová řekla, řekl Putinovi, že  západní sankce proti Rusku budou zrušeny, jakmile bude na východní Ukrajině realizována dohoda z Minsku.

Vztahy mezi Západem a Ruskem jsou špatné převážně kvůli ruské vojenské intervenci na Ukrajině a anexi Krymu v roce 2014. EU obviňuje Rusko, že neplní dohodu Minsk 2  zatímco Rusko ukazuje prstem na Ukrajinu. Čižov řekl, že věří, že Rusko a Evropa sdílejí určitý civilizační výhled, zároveň ale vyzval EU, aby si nebyla tak jistá o nadřazenosti svých hodnot.

„Jsem přesvědčen, že v tomto multipolárním světovém pořádku jsou Rusko a Evropská unie pilíři téže evropské, euroasijské, euroatlantické - záleží na úhlu pohledu - civilizace,“ řekl.

EU by měla přestat „předstírat, že je konečný zdroj pravdy, nebo zdroj nějakého souboru elitních hodnot", dodal. „Je to konkurenční svět, a to i co se týče hodnot,“ uvedl a varoval před „hegemonii“. „Myslím, že bychom se měli omezit na udržení své pozice v tomto světě,“ dodal.

Témata:  Rusko USA EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy