Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea se dostala do tvrdého sporu s Čínou

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: KCNA

Pchjongjang/Peking - Severokorejské státní sdělovací prostředky ve středu ostře zkritizovaly Čínu. Uvedly, že její „nezodpovědné poznámky“ o jaderném programu na severu Korejského poloostrova je zkouška trpělivost KLRD a může vyvolat nespecifikované „vážné“ důsledky.

Zpráva vydaná státem řízenou korejskou centrální tiskovou agenturou uvádí, že „řetězec absurdních a bezohledných poznámek, které jsou teď slyšel každý den z Číny, pouze zhoršují už tak špatnou současnou situaci.“

„Čína by se nadále neměla pokoušet testovat meze trpělivosti KLDR. Měla by se lépe zamyslet nad vážnými dopady, které by s sebou mohlo nést bezohledné a nezodpovědné kácení pilířů čínsko-korejských vztahů,“ uvádí se v komentáři, který publikovala severokorejská agentura KCNA.

Komentář reagoval na článek čínského serveru Global Times, který varoval, že akce na severu ohrožují smlouvu o neútočení mezi oběma zeměmi z roku 1961. List také vyzval severokorejský režim, aby ukončil své jaderné testy. „Čína nedovolí, aby byl její severovýchodní region kontaminován severokorejskými jadernými aktivitami,“ uvedl Global Times.

V posledních dnech deník také varoval, že „Čína je připravena udeřit na kohokoliv, kdo překročí únosnou mez”. Severokorejci zareagovali komentářem, že to Čína překročila „červenou čáru“. Severní Korea přitom zřídka kritizuje Čínu přímo, většinou se na ni odkazuje pouze jako na „sousední zemi“, připomíná server Fox News.

Severní Korea také před několika dny obvinila Spojené státy z toho, že Korejský poloostrov dohnaly na pokraj jaderné války, informovala agentura Reuters. KLDR tím reagovala na zapojení dvou amerických nadzvukových bombardérů B-1B do cvičení jihokorejských a japonských vzdušných sil. 

Témata:  Severní Korea Čína

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy