Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Incident na pákistánsko-afghánské hranici si vyžádal 9 mrtvých a 68 zraněných

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Dnešní přestřelka afghánských a pákistánských bezpečnostních sil přes hranici obou zemí si vyžádala nejméně devět mrtvých a 68 zraněných. Vztahy mezi Kábulem a Islámábádem jsou velmi napjaté. Letos byly hraniční přechody mezi oběma zeměmi již dříve na několik týdnů uzavřeny.

Přestřelka, při které zemřelo devět pákistánských cvilistů, začala kolem 4:00 místního času a trvala až do 15:00 hodin, kdy se konečně podařilo dosáhnout příměří. Na afghánské straně utrpělo zranění 26 civilistů, na pákistánské 42.

Podle některých zdrojů byla důvodem střelby z afghánské strany přítomnost pákistánských úředníků, kteří zajišťovali sčítání lidu v pohraniční oblasti, s vojenským doprovodem.

Mluvčí policie v afghánské provincii Kandahár Zía Durání obvinil Pákistán, že se snažil pod záminkou sčítání lidu nechat proklouznout extremisty na afghánské území. První rány byly podle něj vypáleny z pákistánské strany.

Pákistánská armáda naopak v dnešním prohlášení napsala, že střelbu zahájili Afghánci, přestože byli o chystaném sčítání lidu v obcích, jimiž prochází afghánsko-pákistánská hranice, předem informováni. Podle pákistánské armády afghánští vojáci kladou již nějakou dobu překážky pákistánským úředníkům při sčítání lidu v pohraničí.

Pákistán obviňuje sousední Afghánistán, že podporuje pákistánské teroristy, kteří se podíleli na sérii násilných útoků v Pákistánu a prchají přes hranici. Afghánistán zase Pákistán viní z podpory islamistického hnutí Taliban, které získává stále větší část afghánského území.

Témata:  Pákistán Afghanistán střelba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy