Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump podepsal zákon o financování vlády do října

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Prezident Spojených států Donald Trump dnes podepsal zákon, který zajistí financování chodu federální vlády do konce fiskálního roku, tedy do 30. září.

Vláda měla původně peníze na svou činnost jen do dneška, od soboty jí tak hrozil pád do platební neschopnosti. Trumpem podepsaný zákon, jehož schvalování ve čtvrtek završil Senát, je výsledkem kompromisu.

Prezident se výměnou za nezbytný souhlas demokratických zákonodárců vzdal mimo jiné peněz na výstavbu zdi na hranicích s Mexikem.

Zákon, který má 1665 stran a který vládě poskytuje do konce fiskálního roku 1,2 bilionu dolarů (29,5 bilionu korun), byl do poslední chvíle předmětem tvrdého vyjednávání republikánů a demokratů. Kompromisní řešení nakonec za své vítězství označily oba tábory.

Trump sice přišel o očekávané finance na stavbu zdi na hranici s Mexikem, podařilo se mu ale zvýšit výdaje na obranu a získat peníze na nahrazení zhruba 60 kilometrů stávajícího plotu na hranici s Mexikem novým zesíleným oplocením.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy