Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské občany drtí finanční problémy. Bojují se školným a hypotékami

Shanghai Tower
Shanghai Tower
Foto: Qilei Cai

Peking - Únava z nedostatku spánku, úzkost, strach kvůli hypotékám a školnému. Zdá se, že nová čínská střední třída už sdílí spoustu problémů, jimiž trpí podstatně déle zavedené střední vrstvy v Británii a dalších zemích.

A to včetně sílící nespokojenosti špatně placených služek a dalších zaměstnanců v domácnosti, napsal list The Times.

Úžasný nárůst buržoazie v Číně po skončení éry Mao Ce-tunga nepřestává vzrušovat správní rady od Manchesteru po Melbourne, které sní o ziscích čínských rozměrů. Ale nově zbohatlí Číňané se rozhodně necítí nijak požehnaně.

Průzkum mezi 50.000 lidmi definovaných jako střední třída díky ročním ziskům v rozmezí od 100.000 do 500.000 jüanů (asi 356.000 až 1,78 milionu korun) zjistil, že 72 procent z nich má problémy se spánkem a 31 procent má pohlavní styk jednou měsíčně, anebo vůbec.

Tento průzkum, který zveřejnil čínský server zhaopin.com, také zjistil, že 95 procent respondentů pravidelně cítí úzkost. Jako nejvyšší výdajové položky v rodinném rozpočtu pak uváděli hypotéky a půjčky na vůz, nákupy a školné pro děti.

Plat nižší, než jaké je jejich očekávání, je značným zdrojem stresu pro 42 procent dotázaných, zatímco 46 procent si stěžuje, že jsou na pracovišti nedocenění.

Témata:  Čína lidé

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.