Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční média kvůli vládní krizi kritizují Zemana

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Postup prezidenta Miloše Zemana při řešení vládní krize v Česku kritizovala v komentářích některá slovenská média.

List Sme zase napsal, že silný účinek ohledně původně ohlášené demise premiéra Bohuslava Sobotky oslabí to, že předseda vlády neodstoupil. Listy také otiskly karikatury se Zemanem, Sobotkou a ministrem financí Andrejem Babišem.

"V životě existují mnohdy jen špatná a ještě horší řešení. Premiér Sobotka se v úterý rozhodl obětovat celou vládu, jen aby z Babiše neudělal mučedníka. Velmi rychle se ovšem ukázalo, že vydat se na milost či nemilost Zemanovi byla ta nejhorší možná varianta. A proto sáhl po špatném řešení - přece jen Babiše z vlády odvolá," napsal list Pravda.

Podle listu normální prezident za normálních okolností by demisi přijal, jmenoval úřednickou vládu nebo by kabinet v demisi nechal dovládnout. "Jenže Zeman dělá jen to, z čeho má prospěch, a příležitost mstít se Sobotkovi za zradu při volbě prezidenta v roce 2003 si nyní nemohl nechat ujít," dodal deník.

List také otiskl karikaturu s českým premiérem, prezidentem i ministrem financí, na které Sobotka říká "Odvolám vládu!", Zeman mu opětuje "Ne, já odvolám Tebe!" a premiér uzavírá "Tak já odvolám jeho!".

V této chvíli se podle deníku zdá, že ČSSD bude následovat osud ODS, stane se marginální stranou, přičemž karty bude rozdávat někdo jiný. Za méně pravděpodobnou označil list možnost, že se ČSSD podaří lidem otevřít oči a ukázat jim, kdo je vlastně Babiš zač. "Neplacení daní, účelové čerpání dotací na Čapí hnízdo, vlastnictví medií, které slouží jeho politickým a mocenských zájmům - to je dostatek důvodů, které ho mohou diskvalifikovat, aby se stal příštím premiérem. Sobotkovo salto mortale by tak přece jen mělo smysl," uzavřela Pravda.

List Sme soudí, že Češi budou ve vleku přetrvávajících zákulisních politických jednání, které jsou podle něj příčinou frustrace, jež pomohla Babišovi získat popularitu.

Témata:  Miloš Zeman noviny a tisk demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 18:42

Erdogan odkládá návštěvu USA. Do Bílého domu měl přijít v květnu

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.