reklama

Volební místnosti se uzavřou na většině území v 19:00 SELČ. V některých velkých městech se bude hlasovat až do 20:00 SELČ. Až poté budou známy první odhady. Belgická média mohou ale s prvními odhady přijít dříve, protože nejsou omezena francouzskými zákony zakazujícími zveřejňovat tyto údaje před uzavřením všech volebních místností.

Oba prezidentští kandidáti by měli odevzdat svůj hlas dopoledne. Ve 12:00 SELČ a v 17:00 SELČ zveřejní ministerstvo vnitra údaje o volební účasti.

Neočekává se, že by Le Penová měla ohrozit Macronovo vítězství. Vůdkyni nacionalistické Národní fronty, která měla sice v kampani před druhým kolem ostřejší nástup, ale které se i podle řady jejích spolustraníků nepovedla televizní debata s Macronem, přisuzují průzkumy 38 až 41 procent hlasů.

Už v sobotu hlasovali voliči na francouzských zámořských územích a departementech. Zájem byl velký také v zahraničí na západní polokouli, kde mohli zájemci volit na francouzských konzulátech. Totéž mohou nyní činit i francouzští voliči v evropských zemích.

V případě svého vítězství se Macron chystá slavit na širém prostranství před budovou muzea Louvre a Le Penová v parku Vincennes na kraji Paříže.

Francouzské úřady k zajištění bezpečnosti podnikly přísná bezpečnostní opatření. Na klidný průběh voleb v 67.000 volebních místnostech bude dohlížet kolem 50.000 policistů.