Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidí chodí k urnám méně. Volební účast ve Francii oproti prvnímu kolu klesla

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Volební účast ve druhém kole francouzských prezidentských voleb dosáhla dnes v poledne 28,23 procenta, tedy jen o zhruba tři desetiny procenta méně než v prvním kole, oznámilo francouzské ministerstvo vnitra.

Před 14 dny byla účast ve stejnou dobu 28,5 procenta. Podle médií je tak účast stabilní, a to navzdory prodlouženému víkendu, kdy Francouzi nemusejí v pondělí díky oslavám 72. výročí konce druhé světové války do práce.

Informace o účasti se očekávala s velkým zájmem, i když by míra účasti neměla ovlivnit výsledek voleb vzhledem k 20procentnímu rozdílu v předvolebních preferencích. Průzkumy veřejného mínění, které předpověděly výsledky prvního kola voleb s velkou přesností, nicméně dávají jednoznačnou šanci na vítězství Macronovi. Ten by měl dostat kolem 60 procent hlasů, zatímco Le Penová 40 procent.

Míra účasti v posledních třech volbách průběžně klesá. Před pěti lety činila kolem 80 procent, letos v prvním kole celkově dosáhla 77,8 procenta.

První odhady výsledků hlasování se začnou zveřejňovat ve Francii po uzavření posledních volebních místností ve velkých městech ve 20:00 SELČ. Očekává se, že už budou jasně známo jméno vítěze.

Belgická a švýcarská frankofonní média, která nejsou vázána francouzským zákazem zveřejňovat odhady před uzavřením volebních místností, patrně zveřejní své údaje dříve.

Témata:  Francie Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy