Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu probíhají volby do zemského parlamentu, testují nejsilnější kandidáty

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kiel (Německo) - Občané dnes v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku hlasují o složení zemského parlamentu na dalších pět let. V dnešních volbách by podle agentury DPA mohla vyhrát Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, s níž nejspíš svede těsný souboj sociální demokracie (SPD) jejího kancléřského vyzyvatele Martina Schulze.

Volby v této malé spolkové zemi jsou sledované především proto, že budou předposlední ostrou prověrkou před zářijovým parlamentním hlasováním.

Kolem 2,3 milionu oprávněných voličů může odevzdávat své hlasy v 2600 volebních místnostech do 18:00. Bezprostředně poté se předpokládají první odhady výsledků. Předběžný konečný výsledek má být ohlášen kolem 23:00.

V letošních zemských volbách mohou poprvé hlasovat již 16letí. Volební kampani dominovala témata vzdělávání, infrastruktury a větrné energie.

O přízeň voličů se uchází 13 stran. SPD bojuje o možnost zachování své současné koalice se Zelenými a stranou dánské menšiny. Podle DPA ale sociálnědemokratický premiér Torsten Albig svůj post zřejmě neobhájí.

Průzkumy z poslední doby ukazovaly mírnou, ale stabilní převahu na straně CDU, pro niž by mohlo hlasovat kolem 32 procent voličů. Preference SPD se pohybovaly kolem 29 procent.

Do zemského sněmu by se měli dostat ještě Zelení se 12 a svobodní demokraté (FDP) s 11 procenty. Šanci má i protipřistěhovalecká Alternativa pro Německo (AfD). Otazník naopak visí nad budoucností Levice, která balancuje na pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu. Tu nemusí překonávat strana dánské menšiny - Jihošlesvický svaz voličů (SSW) - která opakovaně sehrála roli pomyslného jazýčku na vahách.

Témata:  Německo volby v Německu Angela Merkelová Martin Schulz

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy