Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby ve Francii pokračují, účast je zatím stabilní

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzi dnes volí v druhém kole svého nového prezidenta, přičemž vybírají mezi centristou Emmanuelem Macronem a krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou.

Volební účast je oproti prvnímu kolu před dvěma týdny stabilní, a to navzdory prodlouženému víkendu. Dopoledne hlasovali všichni významní francouzští politici. Macron, kterého doprovázela manželka, volil v 11:00, prakticky ve stejnou dobu jako jeho soupeřka Le Penová.

Hlasovali také dosavadní prezident François Hollande a jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. Poražený kandidát konzervativní pravice z prvního kola François Fillon volil v zastoupení a na veřejnosti se neobjevil. V pořadí čtvrtý zástupce radikální levice Jean-Luc Mélenchon naopak volit šel.

Hollande před kamerami označil volby za velmi významnou událost, která má shromáždit všechny Francouze. Ti prý nesmějí při hlasování "udělat chybu". Sám už před prvním kolem voleb podpořil Macrona.

Celostátně dosáhla dnes v poledne účast 28,23 procenta z 47,5 milionu oprávněných voličů, tedy jen o zhruba tři desetiny procenta méně než v prvním kole. Podle médií je tak účast stabilní, a to navzdory tomu, že Francouzi nemusejí v pondělí díky oslavám 72. výročí konce druhé světové války do práce.

Míra účasti by neměla ovlivnit výsledek voleb vzhledem k 20procentnímu rozdílu v předvolebních preferencích. Průzkumy veřejného mínění, které předpověděly výsledky prvního kola voleb s velkou přesností, nicméně dávají jednoznačnou šanci na vítězství Macronovi. Ten by měl dostat kolem 60 procent hlasů, zatímco Le Penová 40 procent.

Míra účasti v posledních třech volbách průběžně klesá. Před pěti lety činila kolem 80 procent, letos v prvním kole celkově dosáhla 77,8 procenta.

První odhady výsledků hlasování se začnou zveřejňovat ve Francii po uzavření posledních volebních místností ve velkých městech ve 20:00 SELČ. Očekává se, že už budou jasně známo jméno vítěze.

Témata:  Francie Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy