Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron vede nad Le Penovou, podle odhadů má přes 60 procent hlasů

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Centristický kandidát Emmanuel Macron získal v dosavadním průběhu druhého kola voleb více než 60 procent hlasů. Uvedly to belgický deník Le Soir a televize RTBF.

Macrona favorizovaly předvolební průzkumy, které mu přisuzovaly okolo 61 procent hlasů, zatímco jeho soupeřce, krajně pravicové političce Marine Le Penové přibližně 39 procent.

Le Soir tvrdí, že Macrona volilo přes 60 procent lidí, přičemž se odvolává na čtyři rozdílné průzkumy provedené mezi voliči, kteří již odhlasovali. RTBF na základě tří voličských anket odhaduje jeho zisk mezi 62 a 64 procenty.

Francouzi dnes volí v druhém kole svého nového prezidenta, přičemž vybírají mezi centristou Emmanuelem Macronem a krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou. Volební účast je oproti prvnímu kolu před dvěma týdny stabilní, a to navzdory prodlouženému víkendu. Dopoledne hlasovali všichni významní francouzští politici. Macron, kterého doprovázela manželka, volil v 11:00, prakticky ve stejnou dobu jako jeho soupeřka Le Penová.

Hlasovali také dosavadní prezident François Hollande a jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. Poražený kandidát konzervativní pravice z prvního kola François Fillon volil v zastoupení a na veřejnosti se neobjevil. V pořadí čtvrtý zástupce radikální levice Jean-Luc Mélenchon naopak volit šel.

Hollande před kamerami označil volby za velmi významnou událost, která má shromáždit všechny Francouze. Ti prý nesmějí při hlasování "udělat chybu". Sám už před prvním kolem voleb podpořil Macrona.

Témata:  Francie Emmanuel Macron Marine Le Pen volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy