Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volební účast ve Francii je nižší než v prvním kole

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzi dnes volí v druhém kole svého nového prezidenta, přičemž vybírají mezi centristou Emmanuelem Macronem favorizovaným průzkumy a krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou.

Volební účast je oproti prvnímu kolu před dvěma týdny nižší a výrazně zaostává za několika minulými prezidentskými volbami. Podle odhadů zveřejněných belgickými médii je Macron na cestě k zisku více než 60 procent hlasů. Policie kvůli nálezu podezřelého předmětu dočasně vyklidila prostranství u muzea Louvre, kde se Macron chystá slavit případné vítězství.

Volební účast v 17:00 SELČ dosáhla 65,3 procenta, což je o čtyři procentní body méně než v prvním kole a o téměř sedm bodů méně než při minulých volbách. Podle médií se na tom podepsal fakt, že mnoho zklamaných voličů se rozhodlo vyhnout hlasování. Svou roli v tom mohl sehrát i prodloužený víkend. Míra účasti by však neměla ovlivnit výsledek voleb vzhledem k 20procentnímu Macronovu náskoku v předvolebních preferencích.

Belgická média zveřejnila více než tři hodiny před koncem voleb první odhady, podle nichž Macron v dosavadním průběhu druhého kola voleb překročil zisk 60 procent hlasů. Deník Le Soir a televize RTBF opřely své propočty o několik nezávislých průzkumů provedených dnes mezi hlasujícími voliči. Francouzská média podle zákona smějí první odhady zveřejnit až po skončení hlasování ve 20:00 SELČ.

Volby probíhají vesměs poklidně, jediným výraznějším incidentem bylo po poledni krátkodobé vyklizení tiskového střediska a prostranství před Louvrem. Poté, co nalezenou podezřelou tašku prozkoumali policejní pyrotechnici, bylo místo opět zpřístupněno veřejnosti.

Francouzské úřady k zajištění bezpečnosti podnikly přísná bezpečnostní opatření. Na klidný průběh voleb v 67.000 volebních místnostech dohlíží kolem 50.000 policistů.

Francouzská justice začala vyšetřovat únik elektronických dokumentů z Macronova štábu, které se v pátek objevily na internetu a Macronovi lidé oznámili, že se stali obětí hackerského útoku. Portál WikiLeaks věnující se zveřejňování tajných informací dnes naznačil možnou ruskou stopu za tímto útokem.

Témata:  Francie Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy