Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie si po výhře Macrona náležitě oddechla

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Většina francouzské politické scény přijala vítězství centristy Emmanuela Macrona s úlevou. Pravice i levice ale již daly najevo, že mu nic nedají zadarmo.

Nadšení projevili politici, kteří Macrona podporují. Mezi prvními se ozval centrista François Bayrou, který se sám vzdal kandidatury, čímž pomohl Macronovi k odpíchnutí se během předvolební kampaně mezi favority. "Francie vysílá do světa poselství neuvěřitelné naděje," řekl.

Pravé křídlo Socialistické strany, které Macrona podporovalo už v kampani, se dnes přihlásilo k potřebě postavit parlamentní většinu a provést radikální změnu politického boje, při kterém se má pozorněji přihlížet k očekávání obyvatel i v oblastech postižených hlubokou krizí.

Zástupce Republikánů, nejsilnější pravicové strany v zemi, Xavier Bertrand vyzval Macrona, aby nezapomněl na "zlost a obavy" Francouzů. Republikánský vůdce kampaně před parlamentními volbami a aspirant na křeslo premiéra François Baroin upozornil Macrona, že stojí v čele více než kdy jindy rozdělené Francie. A dodal, že boj v parlamentních volbách se stane "matkou všech bitev".

Představitel radikální levice Jean-Luc Mélenchon, který vypadl v prvním kole, vyzval svých sedm milionů voličů, aby se zmobilizovali k parlamentním volbám, a tvrdil, že je pro jeho hnutí možné dosáhnout v zákonodárném shromádění nadpoloviční většiny. "Je načase mít pozitivní volbu," poukázal na více než čtyři miliony neplatných lístků, které vhodili voliči do uren záměrně, aby tak vyjádřili nesouhlas s oběma finalisty. Podle médií jde o rekordní množství prázdných lístků.

Úlevné reakce zněly i z levé strany politického spektra, která jinak Macrona za jeho liberální postoje kritizuje. Významná politička socialistů Martine Aubryová, která se proti Macronovi vyhraňovala, mu gratulovala k vítězství a řekla, že zvítězila republika.

Témata:  Francie volby ve Francii 1 Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy