Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé volby naštvaly Schulze, CDU Merkelové už jedná o koalici

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Kiel - Zemské volby ve Šlesvicko-Holštýnsku v neděli vyhrála Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové se ziskem 32 procent hlasů. Sociální demokracie (SPD) Martina Schulze naopak utržila porážku.

Dosud vládnoucí SPD skončila druzá s 27,2 procenty. Do zemského sněmu se dostala i protipřistěhovalecká Alternativa pro Německo (5,9 procent), liberální FDP (11,5 procent) a Zelení (12,9 procent). Výsledky dodají vítr do plachet Merkelové, která se v září bude ucházet už o čtvrtý post kancléřky.

Podoba nové zemské vlády ve Šlesvicko-Holštýnsku je zatím nejasná. Většinu ale ztratila ta současná tvořená SPD, Zelenými a stranou dánské menšiny SSW, která pro vstup do sněmu nemusí překonávat žádnou hranici. Ačkoli se CDU snaží o spojenectví se Zelenými, ti podle agentury DPA upřednostňují koalici s SDP a FDP. Vyloučena však není ani velká koalice křesťanských a sociálních demokratů.

Hlubokým zklamáním nad špatným výsledkem své strany ve Šlesvicku-Holštýnsku se netajil kancléřský vyzývatel Merkelové za SPD Martin Schulz. "Jsem pekelně rozzlobený. Je to něco, co člověka zasáhne pod kůži a vyvolává v nás smutek. Všichni jsme počítali s lepším výsledkem," citovala Schulze DPA.

Dosavadní zemský premiér Torsten Albig uznal porážku své koalice ve volbách. "Dnešek je hořký den pro sociální demokracii, hořký den pro vládu, hořký den pro mne," řekl v Kielu.

Po Šlesvicku-Holštýnsku, kde žije zhruba 2,9 milionu obyvatel, přijde 14. května ještě výrazně důležitější hlasování, kterým budou volby v nejlidnatější spolkové zemi - Severním Porýní-Vestfálsku.

Témata:  Německo volby v Německu Angela Merkelová Martin Schulz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy