Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Artefakty z hrobky Tutanchamona čeká transport do Káhiry

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Artefakty z hrobky faraona Tutanchamona se budou přemisťovat z Egyptského muzea v centru metropole do nových muzejních hal, které se staví v blízkosti slavných pyramid v Gíze. Kvůli zajištění transportu se v neděli sešli archeologové a konzervátoři.

Setkání v Káhiře zorganizovalo egyptské ministerstvo pro starověké památky a spolu s domácími experty se ho účastní jejich kolegové z Francie, Španělska, Dánska, Německa, Švýcarska a Japonska.

Podle vysokého ministerského představitele Tárika Taufíka, který má nové muzeum na starosti, je hlavním cílem setkání dosáhnout "globálního konsensu" ohledně toho, jak bezpečně přemístit a vystavit Tutanchamonův trůn, lůžko a další artefakty. Na pořadu jednání byla i diskuse o metodách vystavení lidských pozůstatků objevených v Tutanchamonově hrobce, obzvláště patřících faraonovým dvěma mrtvě narozeným dcerám.

"Je to ohromná výzva přemístit celou kolekci, zvláště pak takového významu," řekla AP jedna z účastnic setkání, německá egyptoložka Gabrielle Pieková. Zároveň apelovala na egyptské úřady, aby nespěchaly s přemístěním a vystavením artefaktů spojených s Tutanchamonem.

Konkrétní datum kompletního přemístění artefaktů ještě nikdo nestanovil. Otevření nových hal o rozloze 7000 metrů čtverečních se plánuje koncem letošního roku.

Předměty patřící Tutanchamonovi se staly mimořádně citlivým tématem poté, co v roce 2014 vyvolalo velké pobouření mezi odbornou veřejností necitlivé zacházení s faraonovou pohřební maskou. Jeden ze zaměstnanců muzea tehdy nedopatřením urazil masce vousy.

Témata:  Egypt Egyptské muzeum archeologové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy