Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na přehlídce v Moskvě vystoupí i piloti ze Sýrie

Velkolepé oslavy konce II. světové války v Moskvě (9. kvězna 2015)
Velkolepé oslavy konce II. světové války v Moskvě (9. kvězna 2015)
Foto: may9.ru

Moskva - Prakticky všichni piloti, kteří se ve středu zapojí do slavnostní vojenské přehlídky v Moskvě, prošli bojovým nasazením v Sýrii.

V televizi Rossija 24 to dnes řekl velitel ruského letectva Viktor Bondarev. Rusko stejně jako každý rok pořádá 9. května mohutnou přehlídku vojsk na Rudém náměstí, kde jednotky defilují před vrchním velitelem Vladimirem Putinem k uctění výročí konce druhé světové války.

"Letošní rok je pozoruhodný tím, že se poprvé prakticky všichni piloti zapojení do přehlídky v minulosti zúčastnili skutečných bojových operací," řekl ruský generál. Rusko zahájilo letecké útoky v Sýrii v září 2015, aby pomohlo jednotkám věrným prezidentovi Bašáru Asadovi v boji s islamisty a ozbrojenou opozicí.

Podle ruského ministerstva obrany se na přehlídce předvede 72 posádek. Nad Rudým náměstím proletí strategické bombardéry Tu-160, Tu-95 a Tu-22, stíhací letouny Su-35, MiG-31 a MiG-29, vrtulníky, dopravní letadla i bitevníky. Startovat budou z osmi vojenských letadel v okolí metropole.

Oslavy Dne vítězství v Moskvě budou letos Ruskostát více než 509 milionů rublů (asi 218 milionů Kč). Uvedl to dnes ruskýhospodářský list RBK. Největší položku, asi 150 milionů (asi 64 milionů Kč), představuje přeprava vojáků na slavnostní přehlídku na Rudém náměstí.

Loni týž list odhadoval výdaje na přehlídku na 210 milionů rublů (asi 90 milionů Kč). Ovšem oslavy "kulatého výročí" v roce 2015 stály téměř čtyřikrát více, 810 milionů (asi 347 milionů Kč), připomněl server Newsru.com.

Vojenských přehlídek, které se na počest válečného vítězství 9. května uskuteční v 28 ruských městech, se má zúčastnit více než 90.000 vojáků. Tradičně největší oslavy budou v Moskvě, kde po Rudém náměstí bude pochodovat více než 10.000 účastníků. Předvede se také 114 kusů bojové techniky a 72 letadel a vrtulníků. Poprvé na Rudé náměstí vyjede technika určená pro nasazení v Arktidě.

Témata:  Ruská armáda Rusko ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy