Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí dnes ve Francii protestovaly proti Macronovi

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v centru Paříže proti nově zvolenému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Šlo většinou o radikální odboráře a levicové aktivisty.

Protesty, na které dohlížela policie, se obešly bez vážnějších incidentů, zadrženo bylo jen několik osob. Mnohem násilnější protesty se konaly už v noci po vyhlášení výsledků voleb.

Protestující se sešli na náměstí Republiky a vyrazili na pochod k náměstí Bastily, během kterého provolávali hesla proti kapitalismu, volnému trhu a mezinárodním organizacím. Organizátoři vyzvali k vytvoření sociální fronty odporu vůči Macronově politice, která podle nich může ohrozit sociální jistoty Francouzů, případně být nešetrná k životnímu prostředí.

"Jen málo lidí volilo Macrona z vlastního přesvědčení," řekl listu Le Figaro jeden z účastníků pochodu Michael Adam, který v prvním kole voleb podpořil krajně levicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona a ve druhém si z dvojice Macron - Marine Le Penová nevybral. Stejně tak to udělala řada dalších, i proto byla volební účast nejnižší od roku 1969, činila méně než 75 procent.

Témata:  Francie demonstrace ve Francii Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy