Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko oslavuje konec války, Den vítězství se nese v duchu vojenských přehlídek

Velkolepé oslavy konce II. světové války v Moskvě (9. kvězna 2015)
Velkolepé oslavy konce II. světové války v Moskvě (9. kvězna 2015)
Foto: may9.ru

Moskva - Rusko dnes oslavuje Den vítězství. V přístavu Vladivostok posádka předvedla protiletadlové rakety S-300 a Osa, nechyběly ani protilodní střely Bal a Bastion. Tradičně největší vojenská přehlídka se bude i letos konat v Moskvě.

Ve městě Južno-Sachalinsk uspořádali nejen přehlídku, ale i masový cyklistický závod, kterého se zúčastnil i gubernátor Sachalinu a japonský generální konzul.

V Moskvě bude pochodovat více než 10.000 vojáků a vojákyň. Předvede se také 114 kusů bojové techniky a 72 letadel a vrtulníků. Poprvé na Rudé náměstí vyjede technika určená pro nasazení v Arktidě. Prakticky všichni piloti, kteří poletí nad Moskvou, se podle velení letectva zúčastnili bojů v Sýrii.

Součástí moskevských oslav bude i koncert armádního souboru Alexandrovců, kteří jsou populární i v České republice.

Den vítězství je v Rusku považován za svátek, který obyvatele nejvíce sjednocuje. Někdejší Sovětský svaz ztratil podle odhadů v druhé světové válce 26 milionů svých občanů.

Úřady v mnoha místech podle médií nařídily žákům a studentům povinnou účast na oslavách, přestože Kreml podobné nucení účastníků údajně zakázal. Rozhlasová stanice Echo Moskvy avizovala, že v moskevském průvodu k uctění padlých ve válce se mají objevit i portréty separatistů zabitých v boji s ukrajinskou armádou na Donbasu.

Témata:  Rusko Ruská armáda II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy