Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stav ohrožení na západě Kanady, lesní požár se rozrůstá, evakuovány byly desetitisíce lidí +VIDEO

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Ottawa - Ze západokanadského města Fort McMurray uteklo před plameny všech zhruba 88 tisíc obyvatel, evakuováno bylu už další město a provincie Alberta vyhlásila stav ohrožení. S ohněm bojuje přes 200 požárníků, devět hasičských letadel a 12 vrtulníků.

Práci jim komplikuje vítr, ale také suchý vzduch či rekordně vysoké teploty, které ve středu překročily 31 stupňů Celsia. Lesní požár, který od neděle sežehl 7500 hektarů půdy, je podle požárníků velmi těžké ohraničit. Sloup černého dýmu je viditelný ze vzdálenosti 60 kilometrů od města.

Oheň se během jediného dne bleskově dostal do obydlené oblasti, kde již zničil nebo poškodil zhruba 1600 staveb. Dalších 19.000 staveb je ohrožení. Podle analytiků by se požár mohl stát pro pojišťovny vůbec nejnákladnější kanadskou přírodní pohromou.

Zdroj: YouTube

Danielle Lariveeová, která je ministryní Alberty pro záležitostí obcí, uvedla, že oběti na životech byly ohlášeny po nehodě na nedaleké silnici. Neměla však informace o tom, zda toto neštěstí souvisí s evakuacemi, informovala agentura AP.

Úřady v Albertě nařídily ve středu večer nucenou evakuaci pro město Anzac a další dvě malé obce, protože plameny se začaly šířit jižním směrem. V Anzaku našly v uplynulých dnech provizorní přístřeší stovky lidí evakuovaných z Fort McMurray. Jiní lidé, kteří utekli před plameny, vytvořili improvizované tábory na některých úsecích dálnice, kde bivakují v autech a karavanech.

Témata:  Kanada požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy