Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rada OSN řešila situaci v Polsku. Varuje před ohrožením svobody

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Varšava/Ženeva - Na dnešním zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) se debatovalo o situaci v Polsku. Varšava již delší dobu čelí kritice kvůli novým zákonům, které podle kritiků mohou omezovat nezávislý chod justice a médií.

Sporné zákony opakovaně kritizuje polská opozice, podle které se vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) vedená Jaroslawem Kaczyńským snaží posílit svůj vliv.

USA a západní státy v UNHRC rovněž poznamenaly, že katolické Polsko zastává příliš tvrdý postoj k potratům.

Polský zákon o interrupcích umožňuje ukončit těhotenství jen ve výjimečných případech, jako jsou například ohrožení života matky nebo znásilnění. V zemi se tak uskuteční ročně méně než 2000 legálních potratů. Nevládní organizace ale odhadují, že interrupci podstoupí v zahraničí každý rok až 150 tisíc Polek.

Kritické slyšení v UNHRC se uskutečnilo v rámci všeobecného přezkoumávání situace v zemi. Takovou proceduru pravidelně podstupuje každý členský stát OSN.

Témata:  Polsko potraty USA OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy