Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump s okamžitou platností propustil šéfa FBI Comeyho

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Americký prezident Donald Trump propustil s okamžitou platností šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. V úterý místního času to oznámil Bílý dům, podle kterého prezident jednal na návrh ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse.

"FBI je jednou z nejvíce respektovaných institucí naší země," uvedl prezident Trump v prohlášení. Úřad podle něj nyní potřebuje nové vedení, aby znovu získal ztracenou důvěru veřejnosti. S hledáním Comeyho nástupce se začíná podle Bílého domu okamžitě.

FBI se pod Comeyho vedením věnovala mimo jiné vyšetřování údajných zásahů Moskvy do loňských prezidentských voleb v USA, z nichž vzešel jako vítěz právě prezident Trump.

Oznámení Bílého domu přišlo jen krátce poté, co FBI zaslal americkému Kongresu dopis, ve kterém opravil svědectví Comeyho v případu Humy Abedinové, blízké spolupracovnice Trumpovy soupeřky z prezidentských voleb Hillary Clintonové.

Comey se podle tohoto dopisu minulý týden špatně vyjádřil, když tvrdil, že Abedinová přeposlala "stovky a tisíce" e-mailů do počítače svého manžela Anthonyho Weinera. Jen "malé množství" e-mailů nalezených v jeho elektronickém zařízení bylo podle aktuálního prohlášení FBI skutečně přeposlaných. Většina z nich se do počítače dostala jako zálohy z jiných elektronických zařízení, uvedl FBI.

Šestapadesátiletého Comeyho na funkci ředitele FBI nominoval v roce 2013 bývalý prezident Barack Obama. Jeho funkční období mělo být desetileté.

Témata:  Donald Trump FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy