Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelské zdravotnictví je v troskách, Pudce vzrostla dětská úmrtnost, šíří se malárie

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Caracas - Hluboková ekonomická krize se začíná podepisovat na zdraví Venezuelanů. Dětská úmrtnost loni vzrostla o 30 procent, mateřská úmrtnost o 65 procent a počet případů malárie o 76 procent.

Venezuelané čelí nedostatku téměř všeho od rýže po vakcíny. Na vzestupu jsou například záškrt nebo nakažení virem zika.

Z Venezuely odešlo mnoho lékařů a pacienti se musí spokojit s druhořadou péčí nebo se bez ní zcela obejít. Nedostatek se týká zhruba 85 procent léků a Venezuelané si léky často vyměňují, shání je prostřednictvím sociálních sítí, stojí fronty před lékárnami. Ti, kteří si to mohou dovolit, kupují léky v zahraničí, popisuje situaci Reuters.

Úmrtnost nejmenších dětí do jednoho roku loni vzrostla o 30,12 procenta na 11.466 případů. Jejich nejčastějšími příčinami byly novorozenecká sepse, zápal plic, syndrom dechové tísně a předčasné porody.

Mateřská úmrtnost, tedy úmrtnost žen během těhotenství nebo do 42 dní po porodu, loni vzrostla o 65,79 procent na 756 případů.

Témata:  Venezuela nemoc lékaři

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.