Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trest pro teroristu z istanbulského klubu Reina? Prokurátor žádá 40 doživotí a 1555 let vězení

teroristický útok v Reina Night Club, Turecko (1.1.2017)
teroristický útok v Reina Night Club, Turecko (1.1.2017)
Foto: Reprofoto

Istanbul - V Turecku se blíží soud s pachatelem novoročního teroristického útoku, při němž v istanbulském nočním klubu Reina zemřelo 39 lidí a 79 osob bylo zraněno. Prokuratura žádá po Abdulgadira Mašaripova 40 doživotních trestů a dalších nejméně 1555 let vězení.

K atentátu se přihlásila organizace Islámský stát (IS). Mašaripov, který je původem Uzbek, je obžalován z pokusu narušit ústavní pořádek, z vraždy 39 osob, z pokusu o vraždu 79 osob, z členství v teroristické organizaci a z nelegálního nákupu a držení zbraní.

Kromě Mašaripova je do obžaloby zahrnuto 57 dalších osob, z nichž 56 bylo zatčeno.

Obžalovací spis o 90 stranách poskytuje i popis událostí po útoku a okolností, které k němu vedly. Pachatel 27. prosince natočil video, v němž se loučí a vyzývá svého syna, aby se stal sebevražedným atentátníkem.

Klub Reina nebyl původně zamýšleným cílem útoku. Střelec musel kvůli bezpečnostním opatřením upustit od původního záměru střílet na istanbulském náměstí Taksim.

Témata:  Turecko teroristický útok v Reina Night Club v Turecku soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy