Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno na Ukrajině: Policie se při oslavách rvala s nacionalisty, zakročit musel ministr vnitra

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Kyjev - Násilnosti, které vypukly včera na Ukrajině během oslav konce 2. světové války, mají dohru. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov dnes propustil několik vysokých představitelů policie ve městě Dněpr (dříve Dněpropetrovsk).

V úterním průvodu k uctění památky padlých ve válce tam mezi ukrajinskými nacionalisty a policií vypukla rvačka, v jejímž důsledku se zranilo 14 lidí. Patnáct lidí pak bylo zadrženo.

Roztržky vyprovokovali nacionalisté. Policie proti nim použila obušky. Během oslav v Dněpru také zabavila několik zbraní, nožů, pepřových sprejů a kanistr nespecifikované chemické směsi.

Avakov na svém facebookovém profilu oznámil, že ministerstvo propustilo šéfy policie Dněpropetrovské oblasti a města Dněpr a jejich zástupce. Služební vyšetřování má navíc určit, zda policie během oslav postupovala podle předpisů.

Vyšetřování dnes přitom zahájil sám vedoucí dněprské policie Andrij Bidylo. "Nic neskrýváme, existují fotografie a video. Výsledky služebního vyšetřování ukážou, zda se policie chovala důstojně," řekl Bidylo.

Témata:  Ukrajina nacionalismus policie Ukrajina násilí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy