Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům: Trump chtěl šéfa FBI Comeyho propustit už od svého zvolení

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandesová dnes vysvětlovala motivaci prezidenta Donalda Trumpa k propuštění šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. Důvodem prý rozhodně nebyl fakt, že požadoval další zdroje na vyšetřování ruské kauzy. 

Podle Sandesové chtěl Trump Comeyho propustit už od svého listopadového zvolení. Senátní výbor pro zpravodajské služby dnes bývalého ředitele FBI pozval ke slyšení při svém šetření případu údajných ruských zásahů do volební kampaně.

List The Washington Post dnes s odkazem na nejmenované zdroje napsal, že Comey minulý týden požádal ministerstvo spravedlnosti o více zdrojů, aby mohl pokračovat ve vyšetřování případu možné tajné spolupráce Trumpova volebního týmu s Moskvou. Sandesové však uvedla, že s jeho propuštěním žádost ani samotné vyšetřování kauzy nemá nic společného.

Prezident se podle ní ke kroku zvažovanému dlouhé měsíce odhodlal po konzultaci s náměstkem ministra spravedlnosti a dalšími zasvěcenými lidmi. Comeyho konec podle ní předznamenala řada „omylů a chybných kroků". Bílý dům vyzývá FBI, aby dokončila vyšetřování ruského případu, uvedla mluvčí.

Témata:  Donald Trump FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy