Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Albánii byl zadržen novinář, který vyzýval k zabití šéfky mise EU

EU
EU
Foto: Pixabay

Tirana - Novinář Kastriot Myftaraj vyzýval k zabití šéfky delegace Evropské unie v Albánii, která nesouhlasí s postupem opozice blokující parlament a tím i reformu justice. Policie ho zatkla.

Myftaraj 7. května na facebooku zveřejnil kontroverzní článek, v němž Romanu Vlahutinovou napadl. "Každý Albánec, který miluje svou zemi, může Romanu zabít a bude to protiteroristický útok, nikoli teroristický," napsal.

Chorvatkou zástupkyni v EU obvinil z bezpodmínečné podpory socialistické vlády premiéra Ediho Ramy, z intrikování proti opozici a ze snahy vytvořit hnutí nazvané "Nová Jugoslávie".

Albánská policie potvrdila, že novináře zatkla. Vydala prohlášení, v němž uvedla, že tak učinila "v souladu s trestním zákonem, který stanoví trest až tříletého vězení za podněcování k násilí proti ústavnímu pořádku".

Evropská unie žádá zásadní změnu v soudním systému Albánie. Opoziční Demokratická strana se jí brání.

Témata:  Albánie EU Edi Rama

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy