Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lucemburský tisk se zabývá děním v Česku: Zeman torpédoval Sobotku, premiér je "anti-populistu"

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lucemburk - List Luxemburger Wort dnes píše o vládní krizi v Česku. Mimo jiné uvedl, že překvapivou sms zprávou krátce před odletem torpédoval prezident Miloš Zeman návštěvu premiéra Bohuslava Sobotky v Lucembursku. Server tagblatt.lu zase upozornil na křehké vztahy mezi ČR a Lucemburskem.

Sobotka ve středu odletěl na návštěvu Lucemburska u příležitosti 95. výročí navázání diplomatických styků velkovévodství s tehdejším Československem.

Podle listu Luxemburger Wort ale setkání s premiérem Xavierem Bettelem zastínila "pražská domácí politika". Českého premiéra při odletu do Lucemburska zastihla na letišti "překvapivá" smska od prezidenta Zemana.

V tomto okamžiku ale Sobotka nemohl cestu odříci, "aniž by riskoval diplomatickou roztržku". Podle deníku šlo o "promyšlený šachový tah (prezidenta) Zemana", který mohl Sobotku obvinit z toho, že dává návštěvě v Lucembursku přednost před řešením domácí krize.

Na svém zpravodajském webu Luxemburger Tagblatt o Sobotkovi hovoří jako o "anti-populistovi". Mezi premiéry států V4 je podle něj jediným, se kterým se ještě nepustil do křížku lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn.

Server tagblatt.lu upozornil také na to, že přes mnohé výroky o přátelství Lucemburska a Česka, jsou nyní obě země velkými konkurenty. Usilují o přesun Evropské bankovní agentury (EBA) v souvislosti s brexitem. Evropské smlouvy už v roce 1965 stanovily, že "orgány Evropského společenství uhlí a oceli zodpovědné za finanční intervence budou mít sídlo v Lucembursku". Podle premiéra Bettela z tohoto dokumentu jasně vyplývá, že má Lucemburk na EBA právní nárok.

Témata:  Bohuslav Sobotka Lucembursko Miloš Zeman média

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy