Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenské ministerstvo obrany chystá obří nákup armádních obrněných vozidel

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenské ministerstvo obrany plánuje postupně zakoupit 485 obrněných vozidel v odhadované hodnotě 1,2 miliardy eur (29,8 miliardy korun), což je o zhruba pětinu vyšší suma než roční rozpočet resortu.

Odborníci i slovenské ministerstvo obrany v minulosti opakovaně upozornili, že ozbrojené síly země potřebují podstoupit modernizaci. Bratislava si už objednala nová dopravní letadla, víceúčelové vrtulníky a jedná také o modernizaci stíhacího letectva.

Nákup obrněných vozidel typu 4x4 a 8x8 se bude uskutečňovat postupně do roku 2029, prvních 17 kusů obrněnců chce ministerstvo získat již v příštím roce. Zatím není známo, zda Slovensko vypíše tendr, nebo se rozhodne například pro nákup prostřednictvím Evropské obranné agentury, agentury NATO nebo v rámci spolupráce s dalšími středoevropskými zeměmi.

Slovensko se v minulosti dohodlo na spolupráci při výrobě armádních obrněných vozidel s Polskem, od projektu ale Bratislava později ustoupila. Slovenská média už dříve informovala, že obrněné vozidla zemi nabídly firmy podnikatele Jaroslava Strnada, který stojí za skupinou Czechoslovak Group. Holding zastřešuje průmyslové podniky zejména v České republice a na Slovensku.

Slovensko plánuje navýšit do roku 2020 výdaje na obranu na částku odpovídající 1,6 procenta výkonu ekonomiky, loni tento podíl dosáhl 1,16 procenta HDP. Z členství Slovenska v NATO vyplývá závazek vynakládat na obranu dvě procenta HDP.

Témata:  Slovensko Slovenská armáda U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy