Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CIA zřídila zvláštní jednotku na sledování Severní Koreje

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Washington - Na napětí mezi USA a Pchjongjangem reaguje CIA. Zřídila Středisko korejské mise (KMC), jejímž úkolem bude sledovat KLDR. Jde o první jednotku v rámci amerických tajných služeb, která se bude věnovat pouze jedné zemi.

V KMC se soustředí všichni odborníci CIA na Severní Koreu. Spolupracovat budou úzce i s experty z dalších tajných služeb.

Nové středisko by se mělo zabývat hlavně hrozbou, která plyne z programu vývoje balistických raket a jaderných zbraní této východoasijské země. "Vytvoření Střediska korejské mise nám umožní... efektivně řídit snahy CIA v boji proti vážným hrozbám, kterým jsou Spojené státy a jejich spojenci vystavěni ze strany Severní Koreje," uvedl šéf CIA Mike Pompeo.

Severní Korea je podle vlastních prohlášení připravena kdykoli zopakovat test jaderných zbraní, kterých zřejmě od roku 2006 provedla již pět, z toho dva v loňském roce. Před časem KLDR odpálila také další balistickou raketu.

Americký prezident Donald Trump nevyloučil vojenský zásah. Zároveň uvedl, že je ochoten se "za příhodných okolností" setkat se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Témata:  CIA Severní Korea USA

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy