Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijde uprchlická krize obřích rozměrů, Bude horší než ta současná, varuje Obama

Barack Obama, bývalý americký prezident
Barack Obama, bývalý americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington – Americký exprezident Barack Obama varuje celý svět před změnami klimatu, které podle něj mohou vyvolat uprchlickou krizi bezprecedentní v dějinách lidstva. Pokud se planeta oteplí podle odhadů, bude to katastrofální, volá do světa.

Změna klimatu by mohla vyprodukovat uprchlickou krizi, která bude „bezprecedentní v historii lidstva“, varoval podle serveru The Independent Barack Obama, když zdůraznil, že globální oteplování je nejnaléhavější otázkou našeho věku.

Ve svém projevu na mezinárodní potravinové konferenci v Miláně bývalý americký prezident řekl, že stoupající teploty už znesnadňují pěstování plodin, kvůli čemuž rostou ceny potravin, což „vede k politické nestabilitě“. Řekl například, že  Spojené státy v současné době zažívají „povodně slunných dnů“, což zvyšuje počet požárů na Aljašce, zvyšuje se eroze pobřeží a led taje. Žádná země podle něj není „imunní“ vůči tomuto problému.

Světoví lídři proto podle něj musí odložit „provinční zájmy“ a podniknout kroky ke snížení emisí skleníkových plynů a oteplování planety, protože jen tak bude možné situaci zvládnout. A pokud se tak nestane, existuje podle Obamy zvýšené riziko „katastrofických“ účinků do budoucna. Nejde prý jen o „skutečné ohrožení bezpečnosti potravin, ale také o zvyšování konfliktů v důsledku nedostatku a větším uprchlickým a migračním vzorcům“.

Poukázal například na to, že na monzuny na indickém subkontinentu spoléhá půl miliardy lidí. „Změní-li se tyto dešťové vzory, pak zřejmě uvidíme stovky milionů lidí, kteří se náhle nebudou schopni uživit, protože jsou již teď na úrovni životního minima. A množství migrace, počet uprchlíků,  kteří by se mohli kvůli tomu dát do pohybu, by byl bezprecedentní v dějinách lidstva.“

Současná uprchlická krize, kdy se do pohybu daly stovky tisíc lidí z válkou zmítané Sýrie a na dalších míst postižených konflikty a chudobou, kteří cestují do Evropy, by byla podle Obamy „jen začátek“.

„Žádný národ, ať už je velký nebo malý, bohatý nebo chudý, nebude imunní vůči dopadům změny klimatu,“ varuje exprezident. Koncept popírající klimatické změny, který zvolil jeho nástupce Donald Trump, pak označil za „část toho, co se děje v demokracii“.

Témata:  Barack Obama uprchlíci globální oteplování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy