Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku zadrželi více než zaměstnanců burzy, prý patří k pučistům

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Ankara - Turecko si v rámci čistek, které začaly po loňském nezdařeném puči, posvítilo také na bývalé zaměstnance burzy v Istanbulu. Pro podezření z členství v hnutí Fethullaha Gülena jich bylo přes 50 zatčeno.

Podle agentury Reuters je zadržených 53, agentura AFP hovoří dokonce o 57 zadržených. Celkem turecké státní zastupitelství nařídilo v rámci vyšetřování údajných pučistů v řadách bývalých zaměstnanců burzy v největším tureckém městě zadržet 102 osob.

Policisté v brzkých ranních hodinách prohledali sedm desítek objektů v šesti různých tureckých provinciích.

Turecké úřady zadržely už asi 49.000 lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150.000. Zhruba 145.000 státních zaměstnanců, pracovníků bezpečnostních složek a vysokoškolských pedagogů přišlo o práci. Duchovní Gülen podíl na pokusu o armádní puč odmítá a tvrdí, že jej zosnoval prezident Recep Tayyip Erdogan ve snaze upevnit si moc v zemi.

Témata:  Turecko burza policie Turecko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy