Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila růst na 0,6 procenta

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v mezičtvrtletním srovnání zvýšil o 0,6 procenta po tempu 0,4 procenta v předešlém kvartále, což je nejvyšší tempo za poslední rok. Meziroční inflace v Německu se v dubnu vyhoupla na dvě procenta z březnové úrovně 1,5 procenta.

Oznámil to v dnešním rychlém odhadu spolkový statistický úřad. Mezičtvrtletní tempo růstu bylo nejsilnější od počátku loňského roku. K jeho zrychlení přispěla silná spotřeba domácností i státní výdaje, vývoz i zvýšené investice do výstavby, strojů i dalšího kapitálového vybavení, uvedl úřad.

V meziročním srovnání HDP bez sezonní úpravy stoupl o 1,7 procenta po tempu 1,8 procenta na konci loňského roku.

Za celý loňský rok německá ekonomika vzrostla o 1,9 procenta a zaznamenala nejsilnější výkon za pět let. Letos podle dubnové předpovědi spolkové vlády zpomalí ekonomika růstové tempo na 1,5 procenta a příští rok by měla mírně zrychlit na 1,6 procenta.

Hladina spotřebitelských cen se v dubnu proti předešlému měsíci celkově nezměnila, což platilo jak pro národní metodu měření, tak pro údaje harmonizované s metodikou výpočtu Evropské unie. Meziměsíční nárůst cen byl nejvýraznější u alkoholických nápojů a tabákových výrobků a silný byl také v dopravě, kde na to působilo zdražení pohonných hmot. Ceny v dopravě byly v meziročním srovnání vyšší o 3,9 procenta, což byl nejsilnější meziroční růst ze všech kategorií.

Zrychlení inflace v největší ekonomice eurozóny by mohlo zvýšit tlak na zpřísnění měnové politiky. ECB ale nechala na konci dubna základní úrokové sazby beze změny a nepřikročila ani k úpravě programu nákupu cenných papírů.

Míra inflace v eurozóně v dubnu kvůli dražším palivům vystoupila na 1,9 procenta z březnových 1,5 procenta. ECB čeká v letošním roce průměrnou inflaci v eurozóně 1,6 procenta.

Témata:  Německo ekonomika inflace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy