Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané uzavřeli s Čínou první obchodní dohody od nástupu Trumpa do funkce

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/Peking - Plán administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa snížit vysoký obchodní deficit USA s Čínou se začíná nplňovat. Washington se ve čtvrtek dohodl s Pekingem na uvolnění obchodu s hovězím a drůbežím masem a na zlepšení přístupu zahraničních finančních firem na čínský trh.

Dohody jsou prvním hmatatelným výsledkem jednání obchodních vyjednávačů obou zemí. Ta začala minulý měsíc v návaznosti na setkání Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na Floridě, kde oba státníci hovořili o spolupráci dvou největších ekonomik světa.

Jedna z dohod předpokládá, že Čína umožní obnovit dovoz hovězího z USA nejpozději do 16. července. "USA na oplátku do téhož data umožní vstup tepelně zpracované čínské drůbeže na americký trh," sdělil americký ministr obchodu Wilbur Ross.

Čína podmíněně zrušila dlouhodobý zákaz dovozu amerického hovězího v loňském roce, zatím se však takřka žádné obchodní kontrakty neuskutečnily. Peking zákaz uvalil v roce 2003 kvůli propuknutí choroby BSE, zvané nemoc šílených krav, ve státě Washingtonu.

"Je to víc, než se kdy udělalo za celou historii americko-čínských obchodních vztahů," řekl Ross novinářům v Bílém domě. "Obvykle se takové obchodní dohody projednávají řadu let, nikoli desítky dní," citovala ministra agentura AP.

Peking rovněž umožní americkým platebním zprostředkovatelům a vydavatelům platebních karet jako Visa a MasterCard zahájit proces získávání čínských licencí v sektoru, v němž má dosud faktický monopol čínský systém UnionPay. Zahraniční firmy budou v Číně rovněž moci poskytovat úvěrové ratingy.

Témata:  USA Čína ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy