Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci, nespolupracujete? Úřady vám v Německu mohou krátit dávky, rozhodl soud

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Spolkový sociální soud v německém Kasselu dnes rozhodl, že migrantům mohou být kráceny dávky, když s úřady dostatečně nespolupracují. Případ Kamerunce ukazuje na jaké obtíže někdy narážejí úřady při snaze vrátit do zemí původu migranty, kteří nemají nárok na azyl.

Soud v Kasselu potvrdil verdikt nižšího soudu v případu kamerunského přistěhovalce.

Jeho žádost o azyl odmítla spolková republika už v roce 2004. Od té doby se jí ho ale nepodařilo vrátit do země původu, protože muži chybí pas. Úřady Kamerunce 19krát vyzvaly, aby jim v jejich snaze získat pro něj pas pomohl, ale ten to odmítl.

Úřady v Braniborsku, kde muž žije, mu proto odebraly veškeré příspěvky. Muž má ale nadále zajištěné ubytování a dostává poukazy na oblečení a na jídlo.

Kamerunci se ovšem takový postup nelíbil a úřady zažaloval. Soudy včetně Spolkového sociálního soudu však daly úřadům za pravdu a neshledaly na jejich straně pochybení. Verdikt je směrodatný i pro ostatní podobné případy.

Témata:  Německo uprchlíci sociální dávky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy