reklama

František dnes přiletěl do Portugalska, cesta se koná u příležitosti stého výročí zázraku z Fátimy, které připadá na 13. května. Na vojenském letišti v centrálním Portugalsku se setkal s prezidentem Marcelem Rebelem de Sousa, uvedla agentura AFP.

V sobotu papež ve Fátimě prohlásí za svaté dvě ze tří dětí, kterým se podle katolické církve v roce 1917 na tomto místě zjevila Panna Maria. Zasvěcení se prý dostalo tehdy desetileté Lucii dos Santosové, její sedmileté sestřenici Jacintě a devítiletému bratranci Francisku Martovi. Dvě mladší děti nedlouho po zjeveních podlehly pandemii španělské chřipky - Francisko v roce 1919 a Jacinta o necelý rok později. Letos František podepsal zvláštní dekret, kterým schválil svatořečení sourozenců Franciska a Jacinty.

Kvůli ceremonii se letos ve Fátimě očekává až milion poutníků z celého světa. „Tato cesta je trochu zvláštní, je to cesta modlitby a setkání s Bohem a Matkou Boží," řekl František, který je v Portugalsku poprvé.

Kvůli papežově návštěvě Lisabon přistoupil k mimořádným bezpečnostním opatřením. Františkovo letadlo v portugalském vzdušném prostoru doprovázely dvě stíhačky F-16. Úřady také na každý den zmobilizovaly kolem 6000 příslušníků bezpečnostních sil a záchranných služeb.

Do Fátimy dopraví Františka vrtulník. Vyhlášené poutní místo je vzdáleno asi 40 kilometrů od základny, kde papež přistál. Ve Fátimě má nasednout do papamobilu přivezeného z Říma. U místní svatyně na něj čekají statisíce věřících. Do kaple má František vstoupit kolem 19:15 SELČ.

Do Fátimy mezitím jako každoročně proudí davy věřících. Kolem 45.000 poutníků směřuje na místo pěšky, uvedli portugalští katoličtí činitelé.