Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osm arabských princezen stojí před belgickým soudem, za otrokářství jim hrozí 18 měsíců

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brusel - Tento týden začal v Belgii proces s osmi princeznami ze Spojených arabských emirátů, které krutě zacházely se služebnictvem. Žalobce je chce poslat na 18 měsíců do vězení a pokutu 1,9 milionu eur. Rozsudek má být vynesen 23. června.

Šajcha Hamda Nahjánová, sedm jejích dcer a jejich bývalý indický majordomus jsou obviněni z nelidského zacházení s personálem za jejich pobytu v Belgii. Proces s "princeznami z hotelu Conrad" je velmi sledován, neboť v něm jde o neuvěřitelný případ moderního otrokářství.

Členové vládnoucího rodu Nahjánů obývali v roce 2008 osm měsíců čtvrté patro nejluxusnějšího bruselského hotelu, který se v té době jmenoval Conrad. Přivezli si s sebou asi 20 služebných z nejrůznějších zemí a některé z nich podaly za kruté zacházení žalobu. Tvrdí, že byly pod dozorem strážců, nesměly se vzdálit z hotelu, k jídlu měly zbytky po princeznách a jedna uvedla, že nedostala nic jíst ani pít po tři dny. Plnit příkazy musely být připraveny po 24 hodin denně.

Při přijetí do práce musely odevzdat pasy, spaly v místnostech po osmi, přičemž pro některé nebyly k dispozici matrace. Některé mohly spát jenom u dveří do pokojů princezen, aby mohly přijít co nejrychleji.

Princezny jsou souzeny v nepřítomnosti a podle soudních zdrojů jim kromě vězení hrozí i pokuta v řádu statisíců eur. Ze žalujících se k soudu tento týden dostavily dvě osoby. "Když jsme přijela, myslela jsem, že to je ráj. Ale vzali mi pas a od té chvíle jsem vyměňovala pleny dětem. Nespala jsem nikdy v pokoji, ale na chodbě. Pokoj sloužil jako převlékárna pro děti," sdělila ve výpovědi jedna z nich.

Oběti požadovaly až 7500 eur jako odškodné za morální újmu a 50 eur za každý pracovní den. Jejich nároky tak lehce překračují milion eur, což je pro vládnoucí rod SAE nicotná částka, jak poznamenal belgický list La Dernière Heure.

Témata:  Belgie Spojené arabské emiráty otroctví soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy