Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová Hedvábná stezka je fascinující projekt, prohlásil Zeman na summitu v Číně

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Podle českého prezidenta Miloše Zemana, který je nyní na návštěvě Číny, je nová Hedvábná stezka nejvíce fascinující projekt v novodobých dějinách. Měla by zlepšit dopravní propojení mezi Asií, Evropou i Afrikou a tím zlepšit i vzájemnou obchodní a ekonomickou spolupráci.

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes při zahájení summitu uvedl, že Peking na projekt vynaloží 124 miliard dolarů (asi tři biliony korun). Vyzval k opuštění starých modelů založených na rivalitě a diplomatických mocenských hrách. Kritici se však obávají toho, že se Peking rozsáhlými investicemi pokusí koupit vliv v rozvojových zemích.

Na summit se sjelo kolem 30 státníků. Zeman je jediným prezidentem z Evropské unie. Některé země EU na setkání vyslaly představitele vlád. Čína bere konferenci velmi vážně. Reklamy a upozornění na akci jsou v pekingských ulicích umístěny doslova na každém sloupu. Spojené státy na konferenci zastupuje jen delegace vedená Mattem Pottingerem, zvláštním tajemníkem prezidenta Donalda Trumpa a ředitelem pro Blízký východ Národní bezpečnostní rady. Během úvodního ceremoniálu konference promluvili také ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Pokud má být tento projekt úspěšný, je podle Zemana nezbytné vyhodnotit možná rizika a nespoléhat se jen na optimistické analýzy. "Musíme dělat vše pro to, abychom se vyhnuli katastrofě, protože jak víte, katastrofy jsou v historii lidstva častým jevem," uvedl Zeman v angličtině.

Na novou Hedvábnou stezku se podle něj nelze dívat jen z technického hlediska, ale také jako na možné opravdové přátelství dvou starých civilizací. Česká republika podle Zemana na summitu schválila 22 "poměrně malých" projektů týkajících se nové Hedvábné stezky a dalších 16 se chystá pro česko-čínské investiční fórum v červenci.

"Měli bychom vybudovat otevřenou platformu pro spolupráci, která bude podporovat a posilovat otevřenou světovou ekonomiku," prohlásil Si. Dodal, že Čína hodlá přispět do fondu Hedvábné stezky částkou 14,5 miliardy dolarů. Dvě čínské banky také vytvoří systém půjček v hodnotě 55 miliard dolarů na podporu této iniciativy, dodal Si. Mimo jiné bude Čína podle jeho slov povzbuzovat své finanční instituce, aby rozšířily objem zahraničních obchodů v jüanech na 300 miliard jüanů (asi 43,4 miliardy dolarů). Si dnes neuvedl žádné časové rámce pro nové půjčky, pomoc a fondy, uvedla agentura Reuters.

V sobotu čínský plán ostře kritizovalo indické ministerstvo zahraničí, podle něž by podobné iniciativy měly splňovat mezinárodní normy a nevytvářet neudržitelný dluh. Indie rovněž nesouhlasí s tím, aby čínské státní společnosti pracovaly v pákistánské části Kašmíru.

Témata:  Čína Miloš Zeman

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy