Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlidnatější německá země volí. Dočká se Merkelová dalšího velkého vítězství?

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Düsseldorf - Ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko se dnes konají volby. Lze očekávat dramatický souboj křesťanských a sociálních demokratů, kteří na tom v průzkumech byli prakticky stejně.

Hlasování ve spolkové zemi, která má téměř 18 milionů obyvatel, je posledním klíčovým testem před parlamentními volbami v září.

Jako mírný favorit do voleb vstupuje Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, které poslední předvolební průzkum přisoudil 32 procent hlasů. Konkurenční sociální demokracie (SPD) jejího vyzyvatele v zářijovém boji o kancléřské křeslo Martina Schulze si v průzkumu přišla na 31 procent.

Do zemského sněmu v Düsseldorfu by se měli dostat ještě svobodní demokraté (FDP) se 13,5 procenta, Zelení a Alternativa pro Německo (AfD) se 6,5 procenta a Levice se šesti procenty. Vypadnou z něj podle všeho naopak Piráti.

Prakticky jisté je, že v Severním Porýní-Vestfálsku nebude pokračovat dosavadní koalice sociálních demokratů a Zelených. Vzniknout mohou v zásadě tři různé vlády - koalice CDU, FDP a Zelených nebo velká koalice pod vedením buď CDU, nebo SPD.

Témata:  Německo volby v Německu Angela Merkelová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy