reklama

Rozsáhlé strategické cvičení Západ 2017 proběhne letos v září na vojenských cvičištích v Rusku a Bělorusku. Jedná se o nejdůležitější společnou vojenskou akci v tomto roce. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Rusko takovým způsobem reaguje na zvýšenou aktivitu NATO u hranic konfederačního rusko-běloruského uskupení zvaného Svazový stát.

Šéf NATO Jens Stoltenberg v březnu na tiskové konferenci v Bruselu vyzval Rusko, aby o svých nadcházejících vojenských cvičeních poskytlo informace na společném zasedání Ruska a NATO. To ale ruské ministerstvo obrany odmítlo s tím, že Rusko „není připraveno" poskytnout tyto informace.

Podle Turčynova je cílem ruských cvičení prověřit připravenosti vojsk na rozsáhlé operace v takových podmínkách, kdy na přípravu nebude dostatek času.  Rusko se podle něj bude připravova na útočné operace zamířené na Evropu, zejména na Polsko a Litvu.

„Předpokládá se rovněž, že budou nacvičovat vytvoření kaliningradského koridoru, což ale není možné bez agrese proti Litvě a Polsku,“ prohlásil Turčynov podle serveru  Liga.net. Jednou z priorit Kremlu je podle něj obnovení hranic Ruska v mezích SSSR. Na tom prý pracuje „ruská propaganda, tajné služby i silové složky“.