Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecku se nedaří, snížilo odhad ekonomického růstu na letošní rok

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény - Řecko se nadále potácí v ekonomické krizi a mělo by být ještě hůř. Země ve svém střednědobém rozpočtovém plánu snížila odhad růstu na letošní rok na 1,8 procenta z 2,7 procenta.

Řecko dokončilo dohodu s věřiteli o reformách na počátku května, po šesti měsících napjatých jednání. Guvernér řecké centrální banky již dříve varoval, že zpoždění v dokončení dohody by mohlo poškodit ekonomické oživení.

Rozpočtový plán na roky 2018 až 2021 vláda předložila ke schválení parlamentu spolu s dohodami o reformách. Plán dále počítá s tím, že v roce 2018 se hrubý domácí produkt zvýší o 2,4 procenta a v dalším roce růst zrychlí na 2,6 procenta.

Také Evropské komise minulý týden také snížila svůj výhled pro Řecko na letošní rok, a to na 2,1 procenta z 2,7 procenta. Příští rok má řecká ekonomika podle EK vzrůst o 2,5 procenta, ještě před třemi měsíci však komise čekala zrychlení až na 3,1 procenta.

Řecká vláda doufá, že nové reformy schválí do 18. května, což umožní partnerům z eurozóny schválit dohodu Řecka s věřiteli a uvolnění dalších peněz ze záchranného úvěru na zasedání 22. května.

Témata:  Řecko ekonomika Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy