Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová je na koni: Volby v Severním Porýní-Vestfálsku vyhrála CDU před SPD

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Dortmund - Podle prvních odhadů vyhráli dnešní zemské volby v Severním Porýní-Vestfálsku poměrně jasně křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové před sociální demokracií (SPD) Martina Schulze.

CDU upřesněný odhad výsledků přisoudil 34,3 procenta hlasů, zatímco SPD, která byla dlouho favoritem voleb, 30,6 procenta. CDU si tak oproti volbám před pěti lety polepšila o osm procent, SPD více než osm procent ztratila.

Do zemského sněmu v Düsseldorfu by se měli dostat ještě svobodní demokraté (FDP) se 12,2 procenta, Zelení se šesti procenty a Alternativa pro Německo (AfD) se 7,7 procenta. Protiimigrační Alternativa pro Německo tak už bude zastoupena ve 13 z celkem 16 zemských sněmů. Na hranici vstupu do zemského parlamentu je Levice s pěti procenty, ze sněmu jistě vypadnou Piráti s 1,1 procenta.

Vzniknout může buď velká koalice CDU a SPD, nebo koalice CDU, FDP a Zelených, do které se ale Zeleným zatím příliš nechce. Třetí možností je koalice CDU a FDP, která by měla většinu, pokud se nakonec do zemského sněmu nedostane Levice.

Dnešní výsledek bude hořkou pilulkou především pro sociální demokraty, kteří letos na zemské volby s CDU prohrávají nečekaně už 0:3, což nepřidává jejich vyhlídkám na úspěch v podzimních parlamentních volbách.

Kandidát sociální demokracie na kancléře Martin Schulz, jenž v lednu ve straně vzbudil obrovské naděje, které se ale zatím nepodařilo proměnit ve volební výsledky, dnešní výsledek označil za jasnou porážku. "Je to těžký den pro SPD i pro mě osobně," prohlásil. Média už volby označují za katastrofu pro sociální demokraty.

Témata:  Německo volby v Německu Angela Merkelová Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy