Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz a jeho SPD jsou hluboce zasaženi, dostali rýnu do šíje, píší o volbách německá média

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Výsledky nedělních zemských voleb v Severním Porýní-Vestfálsku dnes komentují německé deníky. Píšou o ráně do šíje či debaklu sociální demokracie (SPD) i jejího kancléřského kandidáta Martina Schulze.

SPD, která léta v nejlidnatější spolkové zemi dominovala, prohrála s křesťanskými demokraty (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

"Ještě tohle. Volební rok 2017 začíná pro SPD trojnásobnou ranou do šíje, která ji zvláště v Severním Porýní-Vestfálsku skolila," píše o trojici letošních porážek sociální demokracie v zemských volbách deník Die Welt.

"Martin Schulz to teď má oficiálně: Různá poselství o sociální spravedlnosti nestačí," je přesvědčen deník Hannoversche Allgemeine Zeitung, podle něhož CDU pomohlo to, že Merkelová je v Německu znovu vnímána jako někdo, kdo v neklidných časech nabízí klidné vedení. Podobně to vidí Frankfurter Allgemeine Zeitung, podle něhož musí SPD najít i jiná témata než "sociální otázku", jinak skončí v troskách.

"Porážka SPD je samozřejmě také ranou pro kandidáta na kancléře Martina Schulze, který sám řekl, že ho vítězství ve volbách v Severním Porýní-Vestfálsku vynese do kancléřství," míní list Rheinische Post, podle něhož se už zcela vytratil takzvaný Schulzův efekt.

Podle listu Neue Ruhr Zeitung byly volby zejména hlasováním proti dosavadní vládní koalici a výrazem nespokojenosti voličů se školstvím. Přesto může mít celoněmecké dopady. "Schulz a jeho SPD jsou hluboce zasaženi. Tři porážky v několika týdnech se nedají jen tak přejít. Je otázkou, jestli SPD vůbec dokáže najít dostatek energie pro volební kampaň před zářijovými parlamentními volbami," míní deník. Ukazuje se podle něj, že "buddhovský klid" kancléřky Merkelové přitahuje více voličů, než Schulzova vize sociální spravedlnosti.

Témata:  Německo volby v Německu Martin Schulz Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) média

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy