Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada Ztraceného jezera: Každý rok zmizí, nikdo neví kam

Ztracené jezero se objevuje jen na pár měsíců v roce
Ztracené jezero se objevuje jen na pár měsíců v roce
Foto: Pixabay

Už několik let přitahuje pozornost vědců, biologů a výzkumníků tajemné jezero v Oregonu. Tajemnost „Ztraceného jezera“ ve Willamette National Forest spočívá v tom, že každý rok voda z jezera jednoduše zmizí. Odtéká dírou na severu, ale nikdo neví kam.

Zhruba 100 kilometrů od města Portland se nachází národní park Willamette National Forest, který na první pohled není ničím výjimečný. Vědci si už ale delší dobu lámou hlavu nad jedním z jeho jezer, které permanentně odtéká.

Nikdo přesně neví, kam voda teče. Spekuluje se, že do lávového kanálu. V průběhu jara a léta se každopádně namísto jezera objeví louka. V zimě, když srážky převýší množství odtoku vody, se jezero znovu naplní.

Vědci věří, že tento úkaz se děje z důvodu vulkanické oblasti, ve které se jezero nachází. Je totiž nad vyhaslým lávovým tunelem – přírodním útvarem, jenž při erupci odvádí lávu z vulkánu. V tomto případě tedy voda mizí skrz skoro dvoumetrovou díru a prosakuje do podloží.

„Jezero se začíná plnit na konci podzimu., kdy množství srážek převýší množství vody, jež je lávovými tunely odváděno," říká podle serveru Interesting Engineering mluvčí Willamette National Forest Jude McHugh. „A plní se celou zimu při dlouhodobých deštích a sněhových bouřích."

Videa na Youtube zachycují, jak voda rychle odtéká, jako když vytáhnete ve vaně špunt, a sbírají miliony shlédnutí. Vědci si ale myslí, že zatím není důvod k obavám, vzhledem k tomu, že se vždycky po čase samo obnoví.

Témata:  příroda jezera USA

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.