reklama

Agentuře APA to dnes sdělila kancelář nového šéfa lidovců Sebastiana Kurze. Ten si nyní přeje, aby návrh získal ještě podporu sociálních demokratů (SPÖ) kancléře Christiana Kerna. Návrh má však už nyní zajištěnu většinu v parlamentu, jemuž by měl být předložen ke schválení ve středu.

Kurzova kancelář potvrdila, že návrh na uspořádání předčasných voleb "každopádně" podpoří. Šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Andreas Schieder už také řekl, že jeho straně návrh vyhovuje. Podle něj totiž navrhovaný termín zaručuje, že bude dostatečně dlouho činný vyšetřovací výbor k údajně nevýhodnému nákupu víceúčelových stíhacích letadel Eurofighter. Rakouské ministerstvo obrany tvrdí, že je společnost Airbus při prodeji podvedla v přepočtu o několik miliard korun.

"Vidím šanci na shodu všech stran," vzkázal podle agentury APA Kurz. Mluvčí kancléře Kerna deníku Der Standard potvrdila, že šéf vlády bude ještě dnes s Kurzem hovořit.

Už nyní má ale návrh na uspořádání předčasných voleb většinovou podporu. Kromě lidovců by pro něj v tuto chvílí hlasovaly všechny opoziční parlamentní strany, tedy Svobodná strana Rakouska (FPÖ), Zelení, liberální NEOS a euroskeptická formace Team Stronach.