Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové složení francouzské vlády by mělo být známo, poprvé zasednu již zítra

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Dnes večer má být oznámeno složení nové francouzské vlády. Šéf budoucího kabinetu Édouard Philipp jména svých ministrů stále konzultuje s prezidentem Emmanuelem Macronem.

Vláda by měla zasednout k prvnímu jednání už ve středu v 10:00 SELČ. V pondělí večer v televizní stanici TF1 nový premiér řekl, že Francie má příliš těžkopádný zákoník práce, který již zaměstnance příliš nechrání. Připomněl, že země má příliš velké množství nezaměstnaných. "Musí se tedy něco udělat, nemůžeme nedělat nic," řekl Philippe. Podle něho se prezident zavázal Francouzům proměnit pracovní právo, nikoli ho zcela odstranit.

"Bude se samozřejmě o všem vyjednávat a diskutovat v parlamentu," dodal s tím, že bude usilovat o vytvoření takové vlády, která bude mít oporu "pokrokové většiny v parlamentu". Otázkou prý ovšem je, zda se ji podaří v červnových parlamentních volbách nastolit.

Philippe, který je nyní také poslancem za pravicové Republikány, patřil do týmu bývalého premiéra Alaina Juppého, považovaného za vůdce umírněného křídla Republikánů. Jeho jmenování do premiérské funkce podle médií zapadá do Macronovy snahy hledat rovnováhu mezi oběma křídly v táboře vítěze prezidentských voleb před červnovými parlamentními volbami.

Ve Francii vzniklo v prvním čtvrtletí roku zhruba 50.000 nových pracovních míst, výlučně ve službách. Nová místa tak přibývají už sedmé čtvrtletí v řadě a celkový počet pracovních míst je nejvyšší od začátku finanční krize v roce 2008. Vyplývá to z předběžného odhadu francouzského statistického úřadu INSEE.

V soukromém sektoru se bez započtení zemědělství počet nových míst zvýšil přesně o 49.400 neboli o 0,3 procenta. V minulém čtvrtletí rostl tento údaj po revizi směrem vzhůru o 0,4 procenta. Celkový počet pracovních míst ve Francii tak činí 16,23 milionu, píše agentura Reuters. Nových 56.200 pracovních míst vzniklých v sektoru služeb pomohlo vyrovnat úbytek 4800 míst v průmyslu a 2000 pozic ve stavebnictví.

Témata:  Francie Emmanuel Macron Édouard Philipp

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy